Jong en oud

18 02 2008

“Wanneer je jong bent, maak je je enorm druk over de eventuele onvolmaaktheden. Terwijl je altijd automatisch mooi bent, gewoonweg vanwege je leeftijd”

Manlief sprak een aantal wijze woorden op het feestje van vorige vrijdag. Het liep er vol ‘Jeugd’ waarmee ik wil zeggen dat de gemiddelde leeftijd iets van een 24 zal geweest zijn. Op een bepaald moment voelde ik me toch eventjes ‘oud’, zeker toen iedereen me met Tante Ieris begon aan te spreken. (Wat eigenlijk ook effectief mijn functie was)

Toch is het allemaal een kwestie van perceptie. Mijn jeugdvriendin is even oud als ik. Háár man is drie jaar jonger terwijl de mijne 7 jaar ouder is. Wat maakt dat zij 10 jaar verschillen. (Hej, ik kan tellen!). Manliefs beste vriend is drie jaar ouder dan hijzelf terwijl diens vrouw 6 jaar jonger is. Dus ik verschil 10 jaar met J en 4 jaar met K. Hun kinderen zijn respectievelijk 13 en 16 jaar ouder dan onze zoon. Zij waren vroeg en wij waren laat. Een andere vriendin is 6 jaar ouder en dus slechts 1 jaar jonger dan manlief terwijl E. 5 jaar jonger is en dus 12 jaar verschilt met manlief. Haar nieuw lief is 1 jaar jonger en dus 6 jaar minder lang hier dan ik.

Enfin… deze verwarrende onzin om te zeggen dat het gewoon is hoe je je voelt en dat het getalletje niet altijd belangrijk is.

Ben ik hier de uitvinder van het grootste cliché allertijden? Niet echt. En toch …
In mijn hart ben ik nog steeds jong. Mijn lijf ziet er echter zo niet uit. Dat merk ik af en toe. Als ik het beste van mezelf sta te geven op een dansvloer, kan ik zo meedoen met de Jeugd. Maar als mensen me enthousiast staan te vertellen over hun nieuwe job en ik merk dat ze nog maar een aantal maanden werken, voel ik me zelfs ouder dan Uw Moeder.

Mijn nichtje is 7 jaar jonger en haar beschouw ik nog altijd als een kind. Terwijl ik vorige vrijdag beter kennismaakte met een vurige, knappe madame die, begot, geboren werd toen ikzelf in het tweede middelbaar zat. Bij haar had ik het gevoel dat ik volledig in haar denkwereld paste en we dus wel van dezelfde leeftijd konden zijn.

Ooit dacht ik dat de onzekerheden, de angsten, de zorgen voorbij zouden gaan met het ouder-worden. Nu weet ik dat het aan jezelf ligt. Jongeren zonder zorgen zijn dikwijls ouderen zonder zorgen. Ik ben,was,word geen van beiden. OOIT!

Vandaar dat ik vandaag toch erg tevreden probeer te zijn met die 37. Niets moet echt nog. Alles mag en kan. Er zijn nog kansen, minder weliswaar, maar dikwijls mooiere en betere. Er is een verleden om uit te leren en een toekomst om naar uit te kijken. En een heden om ontzettend van te genieten.

(Ik kreeg een stokje van iemand en ik weet echt niet meer van wie. Foto’s uit de oude doos. De lelijkste die er bestaan waarop ik vreemd genoeg nog wel herkenbaar ben. Hierbij in orde dus)

Trouwens: bericht aan die niet onknappe, ietwat oudere (lees: van mijn leeftijd) zwartharige man. Als je tegen een vrouw zegt: “Sta jij je hier goed te amuseren of kijk jij hoe je kinderen zich amuseren?”, mag je er gegarandeerd zeker van zijn dat ze NIET met jou naar huis zal gaan. Als u mij nog eens wil versieren, dan zoek je maar een andere openingszin. Btw, wat deed u eigenlijk op dat feestje? Niet te oud voor zo’n dingen????

Advertenties

Acties

Informatie

12 responses

18 02 2008
Menck

Soms heb ik het er ook moeilijk mee dat mijn, pakweg, 25-jarige geest wordt omkapseld door een lichaam van 41. Dat werkt de ‘je bent zo oud als je je voelt’-gedachte toch wat tegen. Na een nachtje doorzakken, bijvoorbeeld. Of na een zware werkdag.
Anderzijds ben ik natuurlijk maar wát blij dat ik nog jong im kopf ben. Iets waarmee ik meteen het cliché help ondersteunen, maar dat vind ik geeneens erg. 😉

19 02 2008
elke

Ik vind uw foto’s eigenlijk wel helemaal de max hoor, tante!

19 02 2008
elke

En nog vergeten: 37 is een fantastische leeftijd. Geniet ervan!

20 02 2008
An

Herken ik daar het embleem van het Maris Stella Instituut te Oostmalle????

Flash back………;

21 02 2008
Tantieris

@Mohow: mijn gedacht! 😉
@elke: Chic, hee. Een mens kan toch wat doen met zijn haar en de rest ! Ja, 37 is fantastisch. Echt.
@An: Doet het zeer? Bij mij wel? Zolang je het embleem herkent, ok. De Tantieris van toen is niet meer dezelfde 😉

21 02 2008
Tine

Geweldig!!! heb ook nog zo een bril gehad die op mijn bolle wangen lag en telkens omhoog zwiepte bij elke lach…

21 02 2008
vrouwenliefhebster

Ooh nu hoop ik dat ik niet ‘Tante Iris’ heb gezegd. Sorry daarvoor. Je was in ieder geval al heviger als ik op de dansvloer. Dat bewijst nog maar eens uw jeugdigheid (positief bedoeld :-)).

21 02 2008
Tantieris

@vrouwenliefhebster: Neen, hoor! 😉
’t Was maar een grapje. 🙂

21 02 2008
vrouwenliefhebster

Ahja, ik weet gewoon nog dat ik tegen Ellen zei, haa tantieris. Ik had je gewoon niet direct herkend. Het was dan ook weer even geleden hé.

24 02 2008
An

de wereld is zo klein… ik ben van de periode waar de verplichte V-hals is afgeschaft.

24 02 2008
Tantieris

@An: Heel wat jonger dan ik dus. Waarschijnlijk zagen we mekaar niet eens.

24 02 2008
An

Wss niet nee… toch grappig dat mijn favoriete blogschrijfster uit dezelfde streek afkomstig is ….
groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: