Blijf van mijn erf

28 08 2008

Je bent een tuinmens. Het is één van je grootste passies. Je wordt helemaal wild van éénjarigen, tweejarigen, schaduwplanten, rotsstruiken, vijvertjes en god weet wat nog. Familiaal werd de microbe doorgegeven, zodanig beklijvend dat je zelf al (in alle bescheidenheid) een inspiratie wordt voor anderen.

Elke dag wordt je tuintje opgepoetst, je plaatst nieuwe plantjes, bekijkt de oude nog eens en geniet uren van je geleverde werk. Je bent er trots op. Ook anderen vinden dat het mag worden gezien. Ze komen eens langs, plaatsten zelf ook een plantje of bekijken het en geven je nadien een live-complimentje. Je plaatst een tellertje aan de ingang van je tuin en merkt dat er soms wel bijna 300 mensen per dag je tuin binnenwippen. Om te kijken, te ruiken, te voelen, mee te maken. Alles wat ze achterlaten is mooi en verzorgd. Ook zij hebben respect voor je arbeid, de liefde waarmee je alles onderhoudt. Hun hartverwarmende reacties doen je deugd.

Je gaat zelf ook wel eens in andere tuintjes kijken. Sommige bezoek je met veel respect, ze boezemen je wat ontzag in, bij andere zet je je meteen op de bank en bekijk je samen met de eigenaar hoe prachtig het wordt. En bij sommige tuintjes sta je met je mond vol tanden en voel je hoe je thuiskomt in dezelfde wereld. Soms ben je zelfs bijna afgunstig op de kunst van anderen. Zo prachtig is hun hof.

Je gaat naar tuinmeetings. Allemaal mensen met dezelfde passie, dikwijls in andere vormen uitgevoerd. Jouw mening wordt niet altijd gedeeld. Soms kan je zelfs niet opschieten met de tuinder in kwestie. Toch gebeurt alles in een groot respect voor de inzet en de intensiteit van de persoon die zijn eigen tuin de mooiste wil maken..

Je durft al eens mee te doen aan wedstrijden. Unieke en creatieve kansen bieden zich aan. Je leert mensen kennen die je inspireren. Je merkt de liefhebbers van zonnebloemen, stokrozen en cactussen op. Jijzelf zit eerder bij de kasplantjes. Fragiel en teer, handle with care. Je devies.

Je merkt dat niet al je bezoekers even netjes met je tuin omspringen. In levenssituaties, waarbij je tuin van geen tel mag zijn, word je aangesproken op je manier van zaaien en oogsten, op hoe je omgaat met je planten en welk effect ze hebben op het dagelijks leven van je gasten. Niet iedereen is een genodigde.

Via via kom je te weten dat er soms logé’s zijn die je tuin als argument van discussie gebruiken. Die jouw werk niet begrijpen en er misbruik van maken.

Dan beslis je om enkele perkjes in te perken. Een haagje errond, een deurtje ervoor. Mede-gepassioneerden van harte welkom, je geeft hen graag de sleutel tot die bloembedden die je nauw aan het hart liggen, waarin je je hart en ziel legde. Anderen kunnen er niet bij. Ze zijn nog steeds graag gezien in je tuin. Ze mogen er zijn. Maar dat ene perk is voor jezelf en je zielsverwante tuinders.

Dan vindt iemand het noodzakelijk om je laatst aangelegde perk te bekladden met wat modder. Je zag deze persoon nooit voordien, je kende hem niet. Je was niet op de hoogte van zijn bezoeken.

Hij zou ook een warm welkom gekregen hebben indien je had geweten van zijn (regelmatige) visite. Daarom sta je even met je mond vol tanden. Je verwacht het niet, dat er mensen zijn die gif strooien op jouw plekje. Mensen die jouw tuin niet mooi vinden, kiezen best een andere uit. Eentje die hun smaak aanspreekt, die hén gelukkig en blij maakt, enkel bij het zien van de mooie bloemen en planten.

Indien u mijn tuin niet mooi vindt, gelieve hem te passeren. Het is ook altijd mogelijk om vriendelijk uw gedacht te zeggen over mijn gekoesterde lievelingen. Maar wees lief: ik steek er mijn ziel in, mijn diepste roerselen worden geëtaleerd … prop ze niet op om in de vuilbak te smijten, zoek een andere schietschijf/doelwit.

Alle gekheid op stokje: ’t is maar een simpel blogje, mensen!


Acties

Informatie

12 responses

28 08 2008
She

Het is veel meer dan een logje en begrijp je heel goed! Heb wel moeite met wachtwoorden voor logjes trouwens, maar dat is weer een hele andere discussie.

28 08 2008
Menck

Mooie metafoor! Je tuin verdient het om met respect te worden behandeld, ook al zijn je opentuindagen doorlopend. Als er al eens een enkele hond in je borders kakt, moet je geen hek plaatsen maar de hond buitenwippen. 😉

28 08 2008
biezonder

Leven en laten leven 🙂

28 08 2008
Mathias

Heel mooi geschreven! Ik kan mij best voorstellen dat er soms vervelende reacties komen, als er heel wat volk over de vloer komt.

28 08 2008
tante annie

waar zit de mol! dat ik klaarsta met een schup!

29 08 2008
Bertzijngedacht

Zelf heb ik niet zo een groene vingers als jij en toch probeer ik ook wat te tuinieren. Gelukkig heb ik nog geen modder smijters over de vloer gehad (kan ook liggen aan het kleine aantal bezoekers 😉

Het is jou tuin , jij bepaalt de regels. Ik vind het alleszins leuk hier af en toe te verdwalen.

Flowers are restful to look at They have neither emotions nor conflicts
-Sigmund Freud-

29 08 2008
erwin

mooi tante!

ik vroeg mij al af waarom zo nu en dan een haagje rond een perkje stond, nu is dat dus duidelijk

in ieder geval, je zit in mijn blogvoederbakje en zo nu en dan snuister ik es rond, want je schrijft mooi,

veel liefs
laito
eenwereldvoorlaito.blogspot.com

30 08 2008
Linn

Het is een tuin waar ik eigenlijk veel te weinig kom om alle plantjes tot in de details te bestuderen. De plantjes die ik wel al bestudeerd hebben waren in ieder geval zeer zeker de moeite waard.

30 08 2008
Pietel

Ik heb vooral zin om eens een pintje in uw tuin te komen drinken. En ik beloof dat ik zal urineren op uw groenten.

31 08 2008
elsje

een toegangsfee vragen de boel voor je te bewaken? of een fee heffen? 😉

31 08 2008
elsje

(erhm, met die toegangsfee bedoel ik de moderatie die velen aan hebben staan om rare reacties eruit te kunnen filteren)

31 08 2008
elsje

ik ben ook een lekkere, die heb je allang aanstaan!
Dom dom dom
Ben niet voor niets een domstadbewoonster, dat zie je nu weer eens haarfijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: