De jeugd van tegenwoordig …

18 02 2009

Lap … dan is een mens al eens ziek … loopt het toch wat in het duizend.

Dit jaar heb ik een klas met pubers. Echte pubers. Zowel van lijf en leden als van problematiek en troubles.

Veel mag ik daar hier niet over zeggen. Privacy en toestanden. Maar het moet me van het hart.

Gedurende drie weken lopen ze wat verloren rond. Een lagere schooljuf is een constante, dagelijkse factor en wanneer die wegvalt (wegens sinusitus enzo), vallen bijgevolg ook de lessen weg. Geen kat die nog in het onderwijs wil, dus vervanging is niet mogelijk. Een babysitprogramma uitdokteren waarbij de leerlingen tóch de nodige leerstof verwerken op hun eendje. Leerlingen verdelen, collega’s die hen wat in doog houden en that’s it. Vandaar dat ik effectief wel probeerde terug te gaan, vorige donderdag, maar me half de dag door mijn liefste collega van Turnen naar huis moest laten voeren. Wegens wit en mottig.

Ze springen zowiezo al uit de band, die schatjes van mij. Geef een problematiek en ik heb hem (of haar) in mijn klas zitten. Uren babbel ik met kinderen, ouders, collega’s, clb en allerlei deskundigen die me geen kant noch wal laten raken. Grijs haar en handen erin!

Uren spendeer ik aan piekeren over de juiste aanpak, de meest genode hulp. Ze zien me graag en dat geluk mag ik koesteren met twee pollekes. Ze missen me en sturen me mailtjes vol schrijffauten. Mijn flauwe humor valt in prima aarde en mijn strengheid geeft structuur waar ze eigenlijk stiekem naar snakken.

Maar nu ik er niet meer ben mét mijn beruchte ijzersterke en dodende blik, hangen ze het uit dat het niet meer schoon is. Er is gestolen (uit mijn eigenste bureau), er is gevochten (met schorsing boven het hoofd hangende), er wordt aan vandalisme op de toiletten gedaan. Voor u denkt dat ik in een crimineel schooltje lesgeef … niemand heeft dit ooit meegemaakt. Geen enkele collega weet wat hij aan moet met mijn klas. Ik word er zelf ontzettend moe en ook wel ziek van. Uren kan ik erover vertellen. Mijn mening is gevormd en het valt niet positief uit voor de ouders van mijn mannen. Het is niet simpel om een kind op te voeden in deze tijd, dat kan ik u vertellen. Maar wanneer ik merk dat die mannen soms gewoonweg snakken naar een lief woord en wat vertrouwen … dan draait mijn maag. Blaffende honden bijten niet.

Soms moet je ze eens over hun hoofdje strelen.

Advertenties

Acties

Informatie

9 responses

18 02 2009
chateaubrys

Amai jong, probeer nog maar eens op uw gemak te genezen als je dat weet. Beterschap én beterschap daarna!

18 02 2009
babsie

sterkte Tantie. Vrouwen als gij verdienen een standbeeld.

18 02 2009
pompelmoentje

Jawadde, je hoort het wel meer mensen die er de moed bij verliezen in het onderwijs maar ik zou niet weten of het mij zou liggen, zo’n bende.
Eerst goed uitzieken en dan vol goede moed en met strenge blik terug van start, want ze hebben je nodig die varkentjes 😉

18 02 2009
zapnimf

Ik ben wel mee met wat je bedoelt. Hier ook zo. ‘Ons zesde’ sloeg ook los tijdens een interimperiode. Langs de andere kant worden wij -van de zorg- (we hebben ieder onze graad) wel ingezet voor korte vervangingen. Wij kennen onze pappenheimers ook. Dat helpt.

18 02 2009
stine

Tja ouders hebben geen tijd meer om met hun kinderen bezig te zijn want ze moeten werken, werken, werken … Zou hier een fameus boomke kunnen over opzetten maar ga dit wijselijk niet doen. Ik prijs mezelf happy dat mijn kinderen wél de nodige aandacht krijgen 24/24 én 7/7 (want ik blijf thuis voor hén) !

18 02 2009
patricia

You are my hero!

19 02 2009
zeezicht

Die laatste zin van je doet et em…

21 02 2009
vandepotgerukte

Op hun eendje?!?!

Was getekend

21 02 2009
Tantieris

Dank je wel voor de beterschapswensen. Ondertussen gaat het al wel. Nog veel slapen wanneer ik thuiskom van het werk enzo …
@VDP: Aha! Goed gezien. Yep, het zijn mijn eendjes en ik ben moeder eend. Vandaar de keuze voor de ‘d’. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: